top of page

How we plan our trips

Как планираме далечните си пътувания?

Съвети за небрежно и щастливо приключенстване

"О, вие сигурно по няколко месеца си планирате пътуванията?" - като ти зададат такъв въпрос можеш само да се гордееш ;) Защото явно отстрани изглежда все едно си направил нещо много трудоемко и ефективно... А всъщност - не :D


Зад непринудените, но успешни пътувания стоят няколко прости навика/правила, които следваме (без да сме се наговаряли), откакто започнахме да пътешестваме заедно.


Не избирай дестинацията - нека тя те избере :)


Това беше много полезен подход през последните години, когато пътуването до далечни/екзотични локации стана по-достъпно дори за хора с неголям бюджет. Имаме си лист с места, на които искаме да отидем (основно продиктувани от желанието за сърф... но, за късмет, вълните обикновено вървят с още прекрасности в района). Съответно редовно проверяваме билетните опции до всички тези места и следим за намалени цени. Не се фиксираме върху една единствена дестинация, защото това носи доста ограничения...


Пример: По-ефективно е да си поставиш цел като: "Искам да отида в Шри Ланка, Индонезия или Френска Полинезия в периода януари- април", отколкото "Искам да отида на Бали за Великден".


Едва, когато се появят изгодни билети за локация от листа с желания, идва време да фиксираме по-конкретно и периода на пътуването, като се опитваме да го съгласуваме с работа и т.н. Ще кажете "Е как, отпуска в последния момент?"

Тук идва следващият принцип:


Пътувай, когато другите са си вкъщи


Ние никога не планираме далечния пътувания за големи официални празници или през летния период. Да, знаем, че тогава уж е "по-лесно" да вземеш отпуск, но всъщност НЕ е! Тогава всички хора искат да отидат някъде със семействата си и в офиса често започва наговаряне кой, кога, какво "ще вземе".


Пример: Бъдете добър самарянин и останете оn duty между празниците, така колегите ще ви простят по-лесно, когато им съобщите за 2 седмици ваканция през февруари :D Или пък ноември ;)


Все нетипични периоди за отпуска, но, стига да не съвпадат с важни проекти, би трябвало да са доста приемливи... При нас тази система винаги работи добре! А на всичко отгоре повечете далечни дестинации предлагат хубаво и топло време именно през месеците, в които Европа е сива и негостоприемна*. Пригответе се обаче - това означава, че лятото ще имате по-малка (или никаква) отпуска и може би ще изкарате Великден и Коледа с намалени почивни дни. Приключенията искат жертви ;)


*В Азия сме били и зимата, и лятото, и всъщност зимата е по-благодатен период - и от гледна точка на вълни - и от гледна точка на туристи ;)


Прекаленото планиране убива магията


Ок, намерили сте изгодни билети и сте уведомили в работата, че след месец ще отсъствате за около 15 дни. Какво следва? Повечето хора на този етап започват едни трескави безсънни нощи в ровене из дълбините на интернет (trip advisor, instagram и хиляди travel блогове), решени да научат за всичко, което "не трябва да изпускат" при посещение на даденото място. Понякога това ги стресира, а понякога толкова се замайват в конструиране на "перфектното пътуване", че си поставят огромни очаквания... А пътуването трябва да е удоволствие, трябва да е скок в непознатото, откъсване от зоната на комфорт - блябля все клишета - но са истина!


Дори да не обичате непринуденост и да ви се струва рисковано да се хвърлите напред без да сте планирали всеки елемент, не забравяйте - места като Азия и Африка носят със себе си съвсем различно усещане за време и разстояние.


Пример: В Индонезия например трафикът на по-популярните острови е кошмарен, пътищата са в лошо състояние и културата на местните шофьори е съвсем различна. Може да се наложи да прекарате 1.5 часа в път, за да стигнете нa 20km от началната дестинация, само защото по пътя има ремонт и паралелно с това някой си разтоварва камиона на средата на платното.


Затова, за да си спестите напрежение и разочарования, планирайте пестеливо и винаги оставяйте по няколко опции за всеки ден. Поставяйте си реалистични цели и "предвиждайте време за релакс", което да отредите на местните - те не обичат да бързат!


Пример: Ако в един среднотуристически европейски град закуска и кафе отнемат около 30 мин (поръчване, донасяне, консумиране), то в Шри Ланка ще ви трябва минимум час и то ако вече сте избрали кафето и поръчате веднга :D Не се шегуваме! Всичко се случва изключително бавно и това е напълно нормално и прието.


Ок, но как да сте сигурни, че няма да "изпуснете" нещо?


Направи си пътуването "свое"


За да сте сигурни, че няма да страдате от FOMO през цялото време, бъдете искрени със себе си още в началото. Задайте си въпроса: "Защо искам да отида там?" и дори искреният отговор да ви кара да се изчервявате ("Искам да отида в Египет защото е топло, а не толкова заради пирамидите") - следвайте желанията си!


Пример: В Египет например има море, което крие уникални възможности за гмуркане и шнорхелинг, така че, ако сте фен на плажа и водата - може би по-добре да прекарате максимално време там, вместо да обикаляте 3 дни из Кайро, да не би пък да изпуснете някой музей.


Лесен метод е да маркирате няколко основни неща, които задължително искате да ви се случат по време на пътуването. В случая с Египет, това беше посещението на Пирамидите и Египетския музей, но също - шнорхелинг в Червено море и разходка в пустинята с джип. И да, мечтаехме да отидем и до един по-отдалечен храмов комплекс, който е наистина впечатляващ, но осъзнахме, че пътят от базата ни дотам ще бъде цял един ден в посока! Затова и предпочетохме повече време с коралите :) Изборът е изцяло личен и преди всичко трябва да е базиран на усещанията и преживяванята, с които искате да останете накрая. Както и на стремежът към баланс между планирани и спонтанни моменти. А не на някаква статия в интернет, където пише, че ако не направите едикакво си ще е ужасна загуба...


Наистина важни неща


Добре, дори вече да имате обща картинка на това как искате да протече пътуването ви, остава леко досадната практическа част, в която трябва да се информирате по няколко важни въпроса:


  1. Необходими документи: паспорт + виза/условия за престой (за Индонезия визата се изважда няколко седмици в аванс) + задължителни/препоръчителни ваксини (+ PCR тест/карантина?) + международна шофьорска книжка

  2. Къде ще отседнете: в повечето държави изискват от туристите адрес при влизане, затова ние винаги резервираме една-две нощувки в аванс. Отделно набелязваме стаи за гости или хотели на ключови локации и на място решаваме къде да отседнем. Често се случва да обикаляме и да си избираме в движение, през airbnb или питайки местните за съвет... Звучи много странно, но за Азия работи доста по-добре от booking ;)

  3. Транспорт - от летището до мястото на първата нощувка: как (с такси/ кола под наем) колко време отнема, колко би трябвало да струва, за да не ви измамят - за ежедневието: ние предпочитаме моторче (в Шри Ланка много хора ползват рикша, а в Индонезия зависи и от острова) ако не искате да преживеете културен шок, хвърляйки се в трафика от ден 1 - ползвайте такси в началото - за придвижване между по-далечни локации - универсалното решение е такси/кола под наем, но в Шри Ланка има и удобни и колоритни, но мноооого бавни влакове, докато в Индонезия, между островите има фериботи, лодки и чартърни самолети - ние комбинираме всички, спрямо бюджета и настроенито :) през Ломбок пътувахме около 100тина км на мотор и си беше супeр приключение (отне ни часове... а на едно място диви маймуни се опитаха да ни задигнат храната докато бяхме спрели да си разтъпчем краката край пътя)

  4. Местна валута/ достъп до пари - има ли банкомати, можете ли да държите парите си в карта или трябва да обмените предварително. Винаги носете поне джобни пари в долари и в местна валута. Винаги дръжте финансите и личните документи в чанта близо до вас, никога не ги оставяйте в хотела.

  5. Местни обичаи и изисквания - уверете се, че сте запознати с порядките на местните хора и няма да ги обидите с поведението си или пък да се шокирате, от тяхното. Наложете си да говорите с всички, от шофьора - до собственика на хотела, или продавача на кокос на плажа. Това е единственият начин да се докоснете наистина до местните, които, за разлика от европейците, намират за съвсем нормално да си общуват надълго и нашироко с туристите.

  6. Комуникация/ неща от първа необходимост - проверете кой местен оператор да ползвате и още на летището (или на следващия ден) си купете сим карта с план за интернет. Дори в хотела да има - няма да е стабилен или бърз, а и google maps ще ви трябва нон стоп :D Също, вземете си лекарстава от първа необходимост в оригинални опаковки, за да може да ги покажете на влизане в страната. Пантенол за изгаряне, парацетамол или дори прост аспирин може да липсват в аптеката дори в голям град. Особено за момичетата е доста сложно да си набавят необходими продукти и козметика, затова си вземете най-важното с вас - в мини опаковки! Последното, което ви трябва докато залитате в трафика на моторчето е full-size шампоан и душ гел в раницата :D

  7. Пътувайте леко - с минимално количество багаж/дрехи/ обувки - прибрани задължително в раница, която да чекирате на летището (не куфар!) Имайте отделна чанта за придвижване през деня, за да не носите голямата винаги със себе си. В нея носете най-важните и скъпите си вещи + резервен чифт бански, крем за слънце и бутилка вода. Не излизайте без тях. Оставете си празно място при подготовка на багажа, защото вероятно ще искате да си донесете нещо обратно ;)

Това са нашите съвети при подготване на далечно пътуване. Последният и най-важен е: бъдете с отворено сърце и възприятия - потопете се в усещанията и атмосферта, които носи новият свят, в който навлизате. Насочете сетивата си към това, което ви заобикаля и се погответе за изненади :D Настройте се, че ви очакват не само планирани или приятни моменти... все нещо ще се обърка и ще доведе до непредвиден развой на събитията ;) Дали ще се озовете в градината на някой местен, похапвайки домашен ориз или пък ще заседнете с ферибот между 2 острова - всичко е част от преживяването!


 

В момента посещението на екзотични държави и доста по-трудно, много бяха затворили границите си изцяло за чужденци в продължение на месеци. И все пак, мерките се разхлабват и става все по-реалистично да мислим за такива пътувания през 2021 или 2022. Помислете си какво ви вдъхновява, проучете още малко и сте готови да си направите свой лист с желани дестинации! От там нататък - видяхте колко е просто :))










bottom of page